Skip to content

Cart

Your cart is empty

Roligan-sættet

Roligan-sættet

Troels Øhman har designet Roligan-sættet for Spring Copenhagen. Klaphatten og halstørklædet symboliserer fællesskab, fredelige fans og den gode heppekultur. Dét er designeren nemlig stor fan af.

I 1980’erne red det danske fodboldlandshold på en bølge af succes. De kvalificerede sig til både EM og VM og fik opbygget en robust selvtillid.

Med selvtilliden fulgte en masse trofaste fans. Fans, som troede på fredelige kampe med masser af dansk hygge og fodbolden i centrum. Heraf udsprang Roligan-bevægelsen – ej at forveksle med den voldelige Hooligan-bevægelse, hvis værdier ser ganske anderledes ud.

”Den fede del af heppekulturen”

Roligan-bevægelsen bygger på fællesskab. Et fællesskab, der blandt andet indebærer diverse merchandise, der indikerer, at alle fans er i samme båd. Stående på stadion, heppende på det samme hold i rød-hvide trøjer og med klaphatte og halstørklæder på.

Det er den følelse, designer Troels Øhman ønskede at få frem, da han designede sættet:

”Roligan-bevægelsen er den rigtig fede og gode del af heppekulturen i fodbold. Roligan-sættet er det gode heppegear, der handler om det rolige, det positive og om ikke at slås. Det markerer, at vi alle står sammen om at heppe på Danmark,” siger Troels Øhman.

Et kæmpestort fællesskab

Troels Øhman er uddannet industriel designer og creative director i sit eget firma. Og så er han stor fan af måden, hvorpå roliganerne bakker op om deres sport. For selvom han ikke personligt er den store fodboldfan, kender han alt til både fællesskabsfølelsen og den gode heppekultur.

”Jeg dyrker meget capoeira, og lige meget hvilket land jeg har rejst til gennem tiden, har jeg altid kunnet tage hen til en hvilken som helst capoeria-gruppe og blive lukket ind. Vi brænder for det samme, og fællesskabet er kæmpestort!”

Capoeira er en brasiliansk kampsport. Og selvom der måske umiddelbart er langt fra høje cirkelspark til lange hjørnespark, minder (heppe)kulturen omkring de to sportsgrene faktisk meget hinanden.

Hele vejen til sejr

Kampene i capoeira er bygget op sådan, at de to kæmpere står inde i midten af en cirkel. Cirklen består af andre capoeiraudøvere, der spiller musik og synger kampsange.

”Der er en kæmpe energi, som peger ind mod midten. Hvis cirklen bliver brudt, fiser energien ud. Når man står inde i midten, bliver man boostet af den energi og får en følelse af, at ”nu skal jeg virkelig vise, hvad jeg kan.”

Og det er vel egentlig også det, hele roliganbevægelsen og heppekulturen faktisk går ud på. At være fælles om at booste sit hold og bære dem hele vejen til sejr. Lige meget om det hold er en enkelt mand – eller 11. Og lige meget om fan-uniformen består af hvide kampdragter eller rød-hvide klaphatte og halstørklæder.

I øvrigt afsluttes kampene i de to sportsgrene mere eller mindre på samme måde. Nemlig med en øl i omklædningsrummet. Med eller uden klaphatte og halstørklæder på.